Reklama:
Rozkłady jazdy
Strona Główna Artykuły i felietony Forum Ciekawe strony Manifest Mapa serwisu Wrzesień 08 2010 10:56:33
Nawigacja

Do bankructwa ZUSu pozostało jeszcze 609 dni.

Strona Główna
Artykuły i felietony
Forum
Ciekawe strony
Manifest
Rozszyfruj skrót ZUS
Ile tracisz w ZUSie?
Jak nie płacić lub płacić mniejszy ZUS?
Galeria zdjęć
Szukaj

O nas
Dla webmasterów
Kontakt i reklama
Ankieta Dla Gości
Dodatkowe pieniądze (np. zamiast ZUSu) zainwestował(a) bym...

w akcje lub obligacje

na lokacie bankowej

w nieruchomości

w fundusze inwestycyjne

w polisę na życie

w złoto, waluty lub antyki

nie zastanawiałem(am) się nad tym

Okiem Likwidatora
Białystok
Białystok
Siedziby ZUS
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
TK zbada zgodność z ...
Zawieszenie czy likw...
praca nakładcza i dz...
przedawnienie składe...
PIERWSZA POMOC
Najciekawsze Tematy
Praca na etacie i... [7208]
praca nakładcza i... [1739]
przedawnienie skł... [1133]
manifestacja pod ... [443]
PIERWSZA POMOC [144]
Ostatnie Artykuły
O eksmisji i wrażliw...
O Funduszu Rezerwy D...
O ochronie miejsc pracy
O odpowiedzialności ...
Modlitwy o tanie pa...
Likwidatorzy Online
Niezwerbowanych Online: 3
Brak Likwidatorów Online

Zarejestrowanch Likwidatorów: 1,967
Najnowszy Likwidator: tytus65
Reklama - szukaj połączenia
Rozkłady jazdy
Z miasta:
Do miasta:
Od godziny:
Do godziny:
Przystanki pośrednie:
Wyszukanie przesiadki:
Reklama
Zobacz Temat
Zlikwiduj ZUS - Ile tracisz w ZUSie? Jak nie płacić składek? | Gospodarka vs polityka | Prawo
Strona 85 z 87 << < 82 83 84 85 86 87 >
Autor RE: praca nakładcza i działaność
Krystyna
Likwidator

Data rejestracji: 24.10.09
Dodane dnia 30-07-2010 07:11
nowe forum
Edytowane przez admin dnia 03-09-2010 22:58
agada
Likwidator

Data rejestracji: 22.03.10
Dodane dnia 30-07-2010 20:30
Witam.
Czy tylko ja mam problem z rejestracją na naszym nowym forum ???smiley
ievit
Likwidator

Data rejestracji: 19.01.10
Dodane dnia 30-07-2010 21:47
agada- bądz wytrwała, uda się
Pozdrawiam!
Krystyna
Likwidator

Dodane dnia 31-07-2010 07:53
Ponieważ doszłam do wniosku że pora wyjaśnić czy sędziowie nie popełniają przestępstwa wydając wyroki na podstawie art.77(4)proszę wszystkich którzy w swoich wyrokach w uzasadnieniu mają ten art. i § 3 Rozporządzenia RM z 1975r.aby przesyłali skany wyroków z uzasadnieniem z równoczesną zgoda na przetwarzanie danych osobowych przez związek w celu złożenia skargi do Ministra sprawiedliwości celem wszczęcie postępowań dyscyplinarnych w stosunku do tych sędziów.
Ponadto proszę podać nr.tel do siebie
i województwo
Ale prosze tylko o te wyroki gdzie użyto art.77(4)
na adres - art77kp@gmail.com
Edytowane przez Krystyna dnia 31-07-2010 07:54
Pablosplus
Likwidator

Data rejestracji: 26.12.09
Dodane dnia 05-08-2010 23:46
Ad Estera .
Dziękuję za odzew w sprawie biur rachunkowych .
Trochę opacznie zrozumiałaś moje intencje dotyczące tego zagadnienia .
Bo niewłaściwie je opisałem . Czasami diabeł tkwi w szczegółach .
Mnie , Tobie i nam podobnym nie chodzi o zadośćuczynienie z OC. Ale o spokój i uznanie naszych praw .
Wspominając o OC biur rachunkowych miałem na myśli że one są chronione a nie my .Więc powołując się na działalność biura czy księgowego nie wyrządzimy mu krzywdy .A jedynie narazimy go na trochę zachodu jako świadka bądź biegłego na wokandach .
Może znowu coś żle przedstawiam , ale zadaj sobie pytanie : Po co korzystamy z biur rachunkowych .Dlatego że nie znamy się dostatecznie na przepisach . Biuro rachunkowe jest niezależnym podmiotem , spełniającym wiele kryteriów oraz przestrzegającym reguł i ustaw.
Nie zgadzam się z Tobą że wcielało coś w życie zgodnie z moimi życzeniami . Na podstawie obowiązujących praw i informacji z ZUS uznało że wszystko jest zgodne z przepisami.
Myślę że taki dodatkowy podmiot odpowiedzialny za prawidłowość rozliczeń mógłby coś wnieść do sprawy
My nie mamy zbyt dużo argumentów na swoją obronę , więc może warto rozważyć na forum dodatkowy o którym piszę .

Może ktoś jeszcze spróbowałby wypowiedzieć się w tej kwestii .
ievit
Likwidator

Dodane dnia 06-08-2010 22:03
myślę ,że podstawowym argumentem dla nas były obowiązujace przepisy
w sprawie PN i jesli to nie działa to nic nie da wplątywanie kolejnej grupy w nasze problemy. Po za tym w naszych deklaracjach do Zus skladanych przez nakładców wszystko jest ok tylko za niskie podstawy.
Mateusz
Likwidator

Miejscowość: Mysłowice
Data rejestracji: 23.12.07
Dodane dnia 07-08-2010 20:11
Ad: Pablosplus
Oczywiście pomysł szukania rozwiązań w drodze uzyskania odszkodowania z ubezpieczenia OC biura rachunkowego jest pomysłem jak najbardziej trafnym. Idealna teoretycznie sytuacja jest taka że odpowiedzialność za sprawy powadzenia działalności spoczywały by na biurze rachunkowym (biorą od nas za to kasę). My tylko ją wykonujemy zgodnie z prawem i zaleceniem biura. Firmy ubezpieczeniowe mogły by też walczyć z pokrętnym ustawodawstwem mając w tym swój interes. Nie ma nic jednak za darmo takie biuro musiało by dodatkowo wykupić ubezpieczenie OC które pokrywały by ewentualne wpadki prawne jak spotykają nas.. Nie mam jednak dostępu do umowy ( na pewno pisze w niej że biuro za nic nie biorą odpowiedzialności )jaką każdy z Was podpisał z biurem i jakich usług dotyczyło oraz za jełkie czynności biuro bierze odpowiedzialność. Ważne też to na jakie usługi to buro się ubezpieczyło w ramach OC. Bez takiej wiedzy nie będę się wypowiadał w kwestach skutecznego działania w sprawie odszkodowań OC .
Pozdrawiam Mateusz
Pablosplus
Likwidator

Dodane dnia 07-08-2010 23:37
Ad ievit
Ponieważ i tak na razie nic się nie dzieje na forach . Tak bez zobowiązań podejmę dalszy ciąg tematu .Jeśli chcesz się zatrudnić jako chałupnik , piekarz , mechanik aby dorobić czy wertujesz przepisy chyba nie bo chcesz po prostu uzyskać pracę . O informację czy można podjąć taką pracę pytasz się w możliwie bliskim miejscu dla Ciebie .Na przykład biuro rachunkowe Pani Agnieszki które powinno znać wszystkie przepisy . A ta odpowiada zasięgnę informacji w ZUS .Pani w ZUS odpowiada że można zmienić tytuł ubezpieczenia bez względu na wynagrodzenie . Zaczynamy pracę . Trochę musimy odpuścić sobie dotychczasową działalność gdyż podjeliśmy dodatkową robotę na którą trochę czasu trzeba poświęcić. .Podlegamy szkoleniom , badaniom itp. okazuje się że to syzyfowa praca . Nie wyrabiamy norm .Nakładca księguję niewielką część faktycznie wykonanej roboty .
Traktuje nas praktycznie jak robotników na czarno . Spróbuj Ty zatrudnić u siebie kogoś na takich warunkach .Kto będzie odpowiedzialny ? Ty a nie ten co u Ciebie pracuje .
Dlatego może warto wplątać kolejną grupę w nasze problemy .Przykładem może być Nasz związek zawodowy , który wprowadził niezłe zamieszanie . Dochodzę do wniosku że takich przykładów powinniśmy szukać .Coś co będzie blokadą dla r30;r30;
Mateusz też trochę przyznał mi rację bo jest zdania że nie można odpuszczać pomysłom z którymi nie wiadomo co zrobić i nie mieszczącym się w szablonach postępowań
A jeśli chodzi o niskie podstawy o których pisałaś .Próbowałem je podważyć w sądach . Ale nakładcy niszczą niektórą dokumentację na koniec roku . Trochę śmieszne ale mam to w uzasadnieniach wyroków ..
PS
Post z demagogią .Proszę o wyrozumiałość ale przeczytać uważnie .
mabodek
Likwidator

Data rejestracji: 09.08.10
Dodane dnia 10-08-2010 00:01
Witam>Mam pytanie drodzy likwidatorzy-czy zus podważa tylko umowy o pracę nakładczą?U mnie dobierają się również do wcześniejszych umów zlecenie-tzn na razie rozpoczęło się śledztwo w mojej sprawie a co wyśledzą i oczywiście "udowodnią"tego się mogę domyślać po przeczytaniu tych wszystkich postów.smiley
Urko
Likwidator

Data rejestracji: 27.02.10
Dodane dnia 12-08-2010 08:37
Witam po urlopie w realnej rzeczywistości.Podobno jest już możliwość złożenia pozwu zbiorowego.Jak miało by to wyglądać i czy robimy coś w tej sprawie? Na spotkaniach mówiliśmy o tym ,oby tylko logistka nas nie zweryfikowała.
Edytowane przez Urko dnia 12-08-2010 08:38
On Tychy Gestio
Likwidator

Data rejestracji: 12.03.10
Dodane dnia 13-08-2010 14:01
witam , w dniu dzisiejszym otrzymałem z ZUSu z tytułu prowadzonej działalności za okres pracy nakładczej decyzję o podleganiu ubezpieczeniu rentowemu , wypadkowemu i emerytalnemu.
Napisane w niej jest ponadto że " w dniu 25.03.2010 decyzją znak XXX został pan wyłączony z ubezpieczeń społecznych z tytułu wykonywania umowy o prace nakładczą, decyzja skutecznie doręczona w trybie KPA jest prawomocna "
dziś mamy sierpień a ZUS powołuje się na jakąś decyzję z marca której nigdy nie otrzymałem ! nie poinformowano mnie również o zakończeniu postępowania wyjaśniającego oraz o możliwości zapoznania się ze zgromadzonymi dowodami i materiałami oraz wypowiedzeniu się na ich temat .
Czy w związku z tym faktem mogę napisać do sądu jakiś wniosek o uchylenie decyzji ZUS ?
Estera
Likwidator

Miejscowość: Toruń
Data rejestracji: 27.01.10
Dodane dnia 13-08-2010 17:38
Jezeli jestes pewien, że nie odbierałeś wcześniej decyzji ani nikt z Twoich bliskich to po stronie zus lezy udowodnienie doręczenia decyzji w marcu. Piszesz troche niejasno: decyzje otrzymałes w dniu dzisiejszym a ta z marca dotyczy tej samej pracy czy innej? Sąd pomija błędy administracyjne zus, ale trzeba o nich pisac w odwołaniu, niektórzy kieruja sprawy tez do sadu administracyjnego, ale najpierw skarga do centrali ZUS.
Krystyna
Likwidator

Dodane dnia 13-08-2010 21:03
Przede wszystkim nalezy odwiedzic siedzibe ZUS i kazac sobie udowodnić doręczenie decyzji. Jezeli ZUS nie bedzie w stanie udowodnic iz decyzja została doręczona skutecznie sprawa zaczyna sie od nowa. ZUS musi skutecznie doręczyc decyzję. wtedy należy złozyć odwołanie ale Pan ma już dwie i tutaj trzeba to zrobić z głową. Co do drogi administracyjnej byłabym ostrozna nie dotyczy to odwołań. droga wskazana jest w ustawie i to jest niepodważalne uprawnienie.
Ulka
Likwidator

Data rejestracji: 10.08.08
Dodane dnia 13-08-2010 21:46
Dz.U. 1960 Nr 30 poz. 168
USTAWA
z dnia 14 czerwca 1960 r.
Kodeks postępowania administracyjnego
Art. 40.
§ 1. Pisma doręcza się stronie, a gdy strona działa przez przedstawiciela - temu przedstawicielowi.
§ 2. Jeżeli strona ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi.
§ 3. W sprawie wszczętej na skutek podania złożonego przez dwie lub więcej stron
pisma doręcza się wszystkim stronom, chyba że w podaniu wskazały jedną
jako upoważnioną do odbioru pism.
Art. 41.
§ 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
Art. 42.
§ 1. Pisma doręcza się osobom fizycznym w ich mieszkaniu lub miejscu pracy.
§ 2. Pisma mogą być doręczane również w lokalu organu administracji publicznej,
jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
§ 3. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób określony w § 1 i 2, a także w razie koniecznej potrzeby, pisma doręcza się w każdym miejscu, gdzie się adresata zastanie.
Art. 43.
W przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się, za pokwitowaniem, dorosłemu
domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania
pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata,
umieszczając zawiadomienie w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy to nie jest
możliwe, w drzwiach mieszkania.
Art. 44.
§ 1. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43:
1) poczta przechowuje pismo przez okres czternastu dni w swojej placówce
pocztowej r11; w przypadku doręczania pisma przez pocztę,
2) pismo składa się na okres czternastu dni w urzędzie właściwej gminy
(miasta) r11; w przypadku doręczania pisma przez pracownika urzędu gminy
(miasta) lub upoważnioną osobę lub organ § 2. Zawiadomienie o pozostawieniu pisma wraz z informacją o możliwości jego
odbioru w terminie siedmiu dni, licząc od dnia pozostawienia zawiadomienia
w miejscu określonym w § 1, umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy nie jest to możliwe, na drzwiach mieszkania adresata, jego biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe,
bądź w widocznym miejscu przy wejściu na posesję adresata.
§ 3. W przypadku niepodjęcia przesyłki w terminie, o którym mowa w § 2, pozostawia się powtórne zawiadomienie o możliwości odbioru przesyłki
w terminie nie dłuższym niż czternaście dni od daty pierwszego zawiadomienia.

§ 4. Doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, o którym mowa w § 1, a pismo pozostawia się w aktach sprawy.
Te ostatnie należy szczególnie sprawdzić (koperty, daty itp.)
Ponadto, decyzja może być wydana po wszczęciu procedury administracyjnej o której powinieneś być zawiadomiony i w którym masz prawo uczestniczyć, składając wyjaśnienia i przedkładać dowody.
ievit
Likwidator

Dodane dnia 14-08-2010 06:20

Mam prośbę do wszystkich- czy zna ktoś numer ,ew. datę Biuletynu Zus, w którym jest mowa o PN? A może ktoś jest w jego posiadaniu? Mój adres ievit@wp.pl
Armon
Likwidator

Data rejestracji: 23.05.10
Dodane dnia 15-08-2010 12:25
Wiesz co Ivieto idź lepiej do schowka weź szmatę i miotłę zabierz się za sprzątanie, w tej pracy chyba nie będziesz zadawała pytań. Ustąp pola lepszym od siebie.Wprawdzie bardzo chcesz ale czyims kosztem. Znalazłbym dla Ciebie odpowiednią pracę ale tam buzia potrzebna jest do czegoś innego. Zamęczasz sobą już dwa fora pomimo udzielanych odpowiedzi dalej pytasz a nic nie robisz. Myślę ze pora Cię zignorować.
ievit
Likwidator

Dodane dnia 15-08-2010 21:18
ad Armon-chamów też sie ignoruje
Estera
Likwidator

Miejscowość: Toruń
Data rejestracji: 27.01.10
Dodane dnia 16-08-2010 19:19
W pażdzierniku odbędzie się rozprawa z udziałem Pani Krystyny w Toruniu - o terminie powiadomię. W związku z tym prosze o zgłaszanie się do mnie na priv osób, które spodziewają sie rozpraw w podobnym terminie z Torunia i okolic, Bydgoszcz, Włocławek, Ciechocinek, Chełmno itp. Połączenie kilku spraw zmniejszy koszty przedstawicielstwa i jest to okazja jesli znajdzie sie dużo chetnych do zorganizowania spotkania o ile Pani Krystyna bedzie miała czas. Najpierw jednak musze wiedziec ile osób jest chętnych, kto ma kontakty do takich osób niech sie odezwie, bo ja nie mam.
Pablosplus
Likwidator

Dodane dnia 17-08-2010 23:17
Witam
Czy po otrzymaniu decyzji ZUS która jest krzywdząca dla wykonawcy pracy nakładczej przysługuje jakieś odwołanie poza sądem?
Jest to pytanie oczywiście pozbawione podstaw gdyż w decyzjach wyrażnie piszą o możliwości odwołania jedynie do sądu .
Ale co w przypadku gdy po uprawomocnieniu się decyzji pojawią się nowe fakty lub okoliczności .
Czy ktoś próbował nie zgadzać się z otrzymaną decyzją , prosić o ponowną weryfikację sprawy , przedstawiać nowe wywody merytoryczne . Po prostu zanudzać ich korespondencją . Efektów to może nie przyniesie ale ulży na duszy .
Chodzi mi oto że w przypadku otrzymania decyzji rozum , religia , nabyta wiedza każą się bronić przed starciem w Sądach .Tym bardziej że nie ma sensu .
A co ma zrobić osoba która nie ma ochoty się procesować a z decyzją się nie zgadza?
Dotarłem do art. 83a USystUbezpSpoł punkt 1
Ten artykuł podobnie jak cały art.83 jest zagmatwany i niezrozumiały .
Ale czy można go wykorzystać w opisanej sytuacji ?
Wydaje mi się że spróbować nie zaszkodzi .
Tutaj nasuwa się też pytanie : Czy po takim po decyzyjnym korespondowaniu z ZUS w przypadku nie uwzględnienia nowych faktów można się jeszcze procesować przed sądem ?
Zoyka5
Likwidator

Data rejestracji: 08.06.10
Dodane dnia 30-08-2010 14:40
Gdzie się wszyscy podzialiście ? Gdzie P. Krystyna ? smiley
Strona 85 z 87 << < 82 83 84 85 86 87 >
Skocz do Forum:
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Ludwik
04/08/2010 20:50
mam problem ZUS w piśmie domaga się korekt deklaracji za okresy zwaieszeń działalności od 2002r,grożac,że wprzypadku ich odmowy obejmie mnie ubezpieczeniem za okresy zawieszeń dz.g.-ja chcę im odpisać

KINGA
27/07/2010 23:02
c.d.- jest o.współpr. - więc trzeba zaplacić skladeczki - bagatela 7 lat + odsetki. RATUNKU !!!!

KINGA
27/07/2010 22:58
Proszę o pomoc w sprawie - osoba wspólpracująca . ZUS udowodnił mojej mamie- prowadzącej dzialalność , że jej mąż (zatrudniony w innej firmie na umowę o pracę ) pomagając jej sporadycznie w firmie je

Zdzishard
16/07/2010 18:20
Jezeli wiesz ze za duzo zaplaciles wraz z odsetkami niz powinienes zaplacic nawet kilka zlotych wiecej to czekam na kontakt z informacjami na PRIV.

bastula
05/07/2010 17:42
WITAM! CZY KTOŚ WYGRAŁ Z ZUS W SPRAWIE PRACY NAKŁADCZEJ??

panaducci
22/06/2010 09:56
Witam.pomóżcie przygotować mi się dobrze na batalię sądową z ZUS odnośnie odmowy decyzji o zasiłek chorobowy.Pzdr Panaducci

panaducci
01/06/2010 22:01
Witam. Potrzebuje tresć dobrego odwołania da Sądu Pracy i Ubezpieczeń odnośnie odmowy ZUS na przyznanie zasiłku chorobowego. PILNE NA WCZORAJ!!!

ewa6
18/05/2010 21:45
Kochani i dołożyłam sobie problemów. Przegapiłam 1 termin na odwołanie. Po prostu w tym gąszczu pism podmieniłam sobie pouczenia i z 7 zrobiłam 14. nie spełniam zdaniem sędziego żadnego z kryteriów an

grazyna
17/05/2010 16:13
Moja przygoda z ZUS zaczęła się w09.2009r.kiedy to został poinformowany mój mąż że składki za 2000rok nie wszystkie zostały opłacone.A że opłacanie składek było w moim obowiązku zaczęłam doszukiwać si

Krystyna Malec
03/05/2010 13:25
Protest od 18 maj 2010 - Sejm RP -pokrzywdzonych przez sądy - youtube: http://www.youtube.com:80
/watch?v=VET51chOnWg

sensej07
28/04/2010 15:55
prosłbym o kontakt z administratorem strona w sprawie założenie nowego wątku

Zdzishard
11/04/2010 15:01
Ksiega kondolencyjna http://forum.wm.pl/viewto
pic.php?f=38&t=32143

Archiwum
Grafika: CeRNoBiL Hosting firma: Agencja Reklamowa Reflection  
Polecamy:
rozkłady jazdy pks| wynajem busów, autobusów, autokarów| sale i obiekty konferencyjne, wynajem sal konferencyjnych| tanie apartamenty, hotele, zakwaterowanie w Krakowie| Hotele i noclegi w Zamościu| bilety autobusowe, autokarowe| tłumaczenia angielski, niemiecki, hiszpański, rosyjski, czeski, słowacki| kanały promat, rigips, przepusty kablowe, oddymianie| ochrona żywiec, odzież robocza|